in

Vad du måste veta om bokföring

Som ny företagare så är det kanske just bokföringen som ställer till allra mest huvudbry av saker som du måste göra. Detta brukar vara fallet när man precis har startat enskild firma eller aktiebolag. Bokföring är något som man oftast inte pysslar med annat än när man har företag och därför kan det kännas lite extra nytt och skrämmande. Här kommer lite tips om just bokföring.

Originally posted 2018-04-10 12:52:30.

Enligt lagen så är en fysisk person som har enskild näringsverksamhet bokföringsskyldig. Detta gäller även aktiebolag, handelsbolag och ekonomiska föreningar. Det är många regler att följa när det gäller just bokföring och många är nervösa för att det ska bli fel. Du ska hålla reda på alla affärshändelser, verifikationer och arkivera informationen i ordning. Du ska också upprätta årsbokslut eller årsredovisning.

Idag finns det dock helt fantastiska bokföringsprogram som är till otrolig hjälp. Du behöver till exempel inte längre sitta och fundera på om det är ingående eller utgående moms som du ska bokföra utan programmet gör det åt dig. En sådan sak kan verka liten, men är väldigt uppskattad när man sitter med siffor en hel dag och det börjar snurra i huvudet.

Regler att följa

Bokföringsprogram i all ära, men det är ändå du som måste göra grovjobbet. Alla som driver näringsverksamhet ska upprätta en bokföring. Det som är härligt med bokföring är att ju mer du läser på och lär dig, desto bättre kan det gå för företaget. Du lär dig vad du kan göra för att ge mer vinst åt företaget. Till slut kanske du inte ens behöver anställa någon konsult som hjälper dig och bara det är ju en kostnad som är härlig att slippa.

Fördel för dig

Visst kan det kännas jobbigt att behöva bokföra ibland. Vad bokföringen gör är dock att den hjälper dig att hålla koll på läget och du får en perfekt överblick över hur det ser ut rent ekonomiskt i företaget. Du har hela tiden stenkoll och det är så klart otroligt viktigt.

Fördel för andra

Som redan nämnt är det en enorm fördel för dig att veta hur det går i företaget, men det är även intressant för andra. Finansiärer, kunder och investerare till exempel. Även leverantörer vill ibland kolla upp hur det står till rent ekonomiskt innan de inleder samarbete med dig.

Du bär ansvaret

Vissa tycker att det är knepigt och tidskrävande med bokföring och anlitar därför hjälp. Det finns mycket bra redovisningsbyråer att vända sig till. Du bör dock känna till att även om du anlitar hjälp så är det du som har ansvaret för att bokföringen sköts korrekt i ditt företag. Alla underlag till bokföringen måste sparas i 7 år.

Det är bra att sätta sig in i bokföringen redan från början eftersom man har skyldighet att sköta bokföringen löpande. Gör det till en vana att varje kväll sätta dig en stund framför datorn. Titta på ingående och utgående poster för dagen och för in dem i systemet. När sedan dagen kommer då det är dags att deklarera så kan du göra detta snabbt och smidigt.

Vill du ha hjälp med att starta enskild firma? Gå in på www.starta-enskildfirma.se.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Söka finansiering för enskild firma

Starta eget

Vad behöver en faktura innehålla för att vara korrekt upprättad?