in

Starta handelsbolag och SA-skatt

Ganska ofta hör man talas om F-skatt och FA-skatt, men det finns även en tredje typ av skatt som kanske inte nämns lika ofta. Om man ska starta handelsbolag så behöver man vanligtvis ansöka om SA-skatt.

starta handelsbolag

Originally posted 2017-10-12 19:43:10.

SA-skatt blir alltså aktuellt när man funderar på att starta handelsbolag. Alla delägare ska då ha särskild A-skatt och det är denna man kallar SA-skatt. Som delägare ska du nämligen betala in din egen skatt och dina sociala avgifter på din del i handelsbolaget. Du gör detta genom att betala in preliminärskatt och inte genom att betala skatt på vinsten i bolaget.

Den skatt man betalar vid SA-skatt är som sagt preliminär. Detta betyder att man betalar in skatt på det man beräknar att inkomsterna ska bli. Man kan dock skicka in en ny preliminär inkomstdeklaration om förhållanden skulle förändras under året. Annars kommer man att få tillbaka pengar vid slutet av året om man har betalat in för mycket, eller betala restskatt om man har råkat betala in för lite.

När man gör uttag ur ett handelsbolag så blir detta inte avdragsgillt utan momsen redovisas i företagets momsdeklaration och påverkar därför inte SA-skatten för de andra delägarna. För att kunna bli godkänd för SA-skatt så ska du skicka in en preliminär inkomstdeklaration. Sedan kommer du att få ett beslut om du får SA-skatt eller inte.

Vem kan då få SA-skatt? Vanligtvis kan du få SA-skatt om du är en av flera delägare i ett handelsbolag eller kommanditbolag. Du kan även få SA-skatt om du har en enskild näringsverksamhet och du har förlorat din registrering för F-skatt. Kanske finns det en anledning till att du inte kan godkännas för F-skatt och du kan då ansöka om SA-skatt. Du ska också ansöka för att få SA-skatt om din arbetsgivare är utländsk och inte har något fast driftställe i Sverige. Du ska ju då förstås betala in dina egenavgifter och skatt i Sverige och detta gör du då genom SA-skatt.

När du betalar in SA-skatt så ska du göra detta precis som du gör vid vanlig preliminärskatt. Du får ett beslut skickat till dig där det står vilka datum och hur mycket du ska betala i skatt varje månad. Inga konstigheter alltså. Se bara till att betala dessa i tid, eftersom du inte kommer att få någon påminnelse om betalning. Oftast kan man som nystartat företag få anstånd med att betala in preliminärskatt de tre första månaderna. Det kan vara en väldig fördel. Då hinner företaget komma på fötter och ni kanske till och med får in en liten vinst. Den kan användas till att betala resterande preliminärskatt. Om man väljer att få anstånd så ska man dock vara medveten om att det blir en något högre summa att betala de resterande månaderna.

Kan jag få mer hjälp om att starta handelsbolag?

Om du funderar på att starta handelsbolag tillsammans med kollegor, så kan ni få bra hjälp med bland annat registreringen av företaget på starta-handelsbolag.se. Ni ska sedan alla söka för att få betala SA-skatt. Detta gäller även om en eller flera fortfarande har arbete i något annat företag och får lön från annat håll. Du ska registrera dig för SA-skatt även då.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

starta handelsbolag

Att starta handelsbolag i Sverige som medborgare i EU/EES

starta enskild firma

Starta enskild firma – skydda ditt varumärke