in

Starta handelsbolag med arbetstillstånd

starta handelsbolag

Originally posted 2017-10-13 13:08:38.

Som nyanländ eller asylsökande är det i första hand upp till dig att hantera din försörjning. Du kan försörja dig via besparingar, lån, donationer, hjälp av andra eller att arbeta. Fördelen att arbeta som anställd eller bli företagare och starta eget, starta handelsbolag, är att du får mer frihet och du har något meningsfullt att göra genom att starta handelsbolag istället för att bara vänta. Om du är nyanländ eller svensk medborgare gäller andra krav.

Information om arbetstillstånd och att starta enskild firma som asylsökande eller nyanländ i Sverige

Som asylsökande är det inte en självklarhet att börja arbeta då du är inne i en process att söka asyl. När du är i den processen är det inte enkelt att starta handelsbolag. Eller vilket bolag som helst utan att först få tillstånd. Om du kom till Sverige med målet att bli företagare här och testa hur det är att starta eget är det en sak. Då har du redan arbetstillstånd och kan börja processen för att starta upp ditt handelsbolag. Men som asylsökande är det inte lika lätt. Du måste ha ett undantagstillstånd för arbetstillstånd innan du kan starta företag. Detta förkortas AT-UND och ska vara godkänt innan du kan gå vidare i processen för att starta ditt handelsbolag och registrera bolag.

Mer information om att starta handelsbolag finns på starta-handelsbolag.se.

Processen och de villkor som ska uppfyllas för att starta handelsbolag som asylsökande

För att som asylsökande få tillgång till sitt AT-UND finns det tre olika krav som måste uppfyllas av dig innan du kan påbörja den riktiga processen till att registrera och starta handelsbolag eller en annan typ av företag. De tre olika kraven innefattar att du:

  • kan bevisa din identitet genom godkända ID-handlingar. Samt samarbetar med att få fram identiteshandlingar som är giltiga och kan påvisa vem du är.
  • har ett ärende som prövas i Sverige – Det spelar roll för din möjlighet att få AT-UND om ditt ärende prövas i Sverige eller något annat land. Vad som avgör det är i vilket land du som asylsökande registrerades först med hjälp av fingeravtryck när du först kom till Europa.
  • har en ansökan om att få AT-UND som är välgrundad och visar sig lämplig för att starta handelsbolag i Sverige. Det har också betydelse om du löper risk att bli utvisad från landet snart pga. avslag på din asylansökan.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

starta aktiebolag

Starta aktiebolag men tänk på patent

starta enskild firma

Starta enskild firma med upphovsrätt