in

Starta handelsbolag – att tänka på kring moms och representation

När man vill starta handelsbolag finns det många nya saker att lära som och tänka på för att bli företagare. En sak som är viktigt att komma ihåg är att lära sig hur moms fungerar för dig som starta handelsbolag. Du kan göra avdrag på många olika utgifter och även när det gäller representation.

starta handelsbolag

Originally posted 2017-10-26 08:18:18.

Avdrag för moms vid representation och starta handelsbolag

Som företagare är representation mycket viktigt för att sprida sitt varumärke och göra sig känd. När man beslutat sig för att man vill starta handelsbolag är det ofta en fördel att sprida information om sig själv och sitt handelsbolag. Detta kan du göra när du möter människor på olika sätt, ofta görs detta över en middag exempelvis. Du få i detta fallet göra avdrag på momsen på de pengar du betalat för middagen om du uppfyllt följande krav.

  • Verksamheten måste ha ett omedelbart samband med omkostnaden för dina utgifter i form av representation
  • Representationen för dig som starta handelsbolag ska ske som en naturlig del av exempelvis affärsförhandlingar
  • Representationen kan också ha att göra med en form av tillställning för personalvård, exempelvis jobbfest.
  • Ditt företag ska vara av den typen så du har rätt att få tillbaka eller är skyldig att betala moms

Regler angående inkomstskatt

Hur mycket du är berättigad att göra avdrag på beror på situationen. När du som företagare väl tagit beslutet att starta handelsbolag och ska ge dig ut på en middag eller mingel i form av representation för första gången finns det mycket att tänka på. Allt du behöver veta om att starta handelsbolag och vad det innebär finns att läsa på starta-handelsbolag.se. Om du vid ett tillfälle för representation har utgifter kan du göra avdrag på dessa. Om ditt handelsbolag uppfyller kriterierna ovan. Som företagare får du göra avdrag på utgifter på högst 300 kr per tillfälle. Detta inkluderar alla utgifter vid tillfället. Detta gäller för varje enskild person. Det maximala avdraget du kan göra på ett tillfälle är 36 kr. Som företagare oavsett om du valt att starta handelsbolag eller annat typ av företag får dessa kostnader bara innefatta utgifter på mat och alkoholfri dryck.

Om pengarna du spenderat på mat och dryck under tillfället är mindre än 300 kr exklusive moms får du göra avdrag på hela momsen på priset du betalat. Om kostnaderna däremot överskriver priset 300 kr är det mer komplicerat att beräkna ut priset för hur mycket avdrag du kan göra på momsen. Glöm aldrig att spara kvittona!

Vad tycker du?

1 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

starta företag

Starta företag kräver helhjärtat engagemang

starta företag med banklån

Starta företag med banklån