in

Starta företag med SA-skatt

SA-skatt står för särskild A-skatt, vilket innebär att man betalar in preliminärskatt utan att själv vara näringsidkare. Oftast gäller detta delägare i kommanditbolag och handelsbolag. Man måste själv ansöka om SA-skatt genom att skicka in en preliminär inkomstdeklaration. Sedan ska skatten betalas in regelbundet. I slutet av beskattningsåret bestäms den slutgiltiga skatten som avgör om du behöver betala in mer eller istället kommer att få tillbaka pengar.

starta företag med SA-skatt

Originally posted 2017-11-03 12:33:59.

Det finns flera olika typer av skatt att betala in när man har ett företag. Vanligast är så kallad F-skatt som den som startar en enskild firma betalar. Det finns även A-skatt som är till för delägare i aktiebolag och vanliga anställda. En del betalar också SA-skatt (särskild A-skatt), som gäller då man inte är näringsidkare men ändå ska betala in preliminärskatt. Att starta företag med SA-skatt är enkelt eftersom du både kan registrera företaget och sedan ansöka om SA-skatt direkt på nätet.

Vilka ska betala SA-skatt?

Du som är delägare i ett handelsbolag eller kommanditbolag måste oftast betala SA-skatt. Detta beror på att du måste betala in sociala avgifter och skatt på din andel av företagets vinst. SA-skatt kan också betalas av dig som startat en enskild firma men inte ansökt om F-skatt. En annan anledning till att betala SA-skatt är om man måste skatta på kapitalinkomster eller fastigheter. Du kan också behöva betala SA-skatt om din arbetsgivare är utländsk och du själv skattar i Sverige.

Viktigt att veta när du ska starta företag med SA-skatt

Du som har SA-skatt men samtidigt är anställd av en arbetsgivare måste ändå själv betala in preliminärskatten. Din arbetsgivare gör också skatteavdrag innan lönen betalas ut till dig. För att starta företag med SA-skatt måste du lämna in en preliminär inkomstdeklaration, vilket kan göras direkt via nätet. Sedan får du ett beslut om hur mycket debiterad preliminärskatt du ska betala. Det är viktigt att betala skatten i tid innan varje förfallodag. Eftersom det inte kommer någon faktura måste du själv hålla koll på när och hur mycket som ska betalas.

SA-skatten är alltid preliminär, och du kan själv skicka in ny information för att justera årsbeloppet. I slutet av beskattningsåret bestäms den slutgiltiga skatten utifrån din deklaration. Du måste sedan betala in mer pengar om du betalat för lite i skatt, eller så får du tillbaka pengar om du betalat för mycket under året.

Starta ditt företag online

Om du vill starta företag med SA-skatt är det ett kommanditbolag eller handelsbolag du ska välja. Besök gärna starta-handelsbolag.se för att se deras smidiga lösning där du kan skicka in din ansökan genast. Om bara några dagar kan du vara igång med att driva ditt nya företag. Du får dessutom hjälp med att kontrollera din ansökan så att allting stämmer. Inom kort får du ditt organisationsnummer och övriga dokument med information om bolaget. Efter detta kan du skicka in din preliminära inkomstdeklaration för att ansöka om SA-skatt.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

starta företag

Investerare i verksamheten när du ska starta bageri

Inköp från andra EU-länder

Inköp från andra EU-länder