in

Starta aktiebolag men tänk på patent

Att starta aktiebolag är lättare än många tror. Men vad måste du tänka på? Bland annat patent! Detta berättar vi mer om i den här texten. Varför det behövs, vad som kan skyddas och mycket mer.

starta aktiebolag

Originally posted 2017-10-06 09:00:56.

Bli företagare och tänk på patenten

Har du kommit på en unik idé eller produkt? Ska du starta eget och bli företagare på din idé? Och tycker du att det här med patent verkar dyrt och krångligt? Du är långt ifrån ensam. Det är viktigt att reda ut alla frågor, så att det blir du och ingen annan som tjänar pengar på din uppfinning. Det grundläggande för alla dessa skyddsformer är upphovsrätten, som du får automatiskt när du målar en tavla eller skriver en text. Men när det gäller uppfinningar är det långt ifrån lika enkelt. Här behövs det ett speciellt skydd för dig som har kommit på idén, så att inte vem som helst kan tjäna pengar på ditt arbete. På så sätt skyddar patenten också din verksamhet när du har startat aktiebolag.

Idén med patenten när du startar eget

Patentskyddet handlar dock inte bara om att skydda uppfinnaren, utan även om att driva tekniken framåt. Syftet är också att göra tekniken känd så att andra kan utveckla den vidare. Man kan säga att du får patentet i utbyte mot att du offentliggör hur du gjort. Av samma anledning är ett patent också giltigt i maximalt 20 år. Ett patent ger dig ensamrätt på att tillverka, marknadsföra och sälja din produkt i det land där patentet gäller från och med att du har startat eget. Med andra ord är patent av stort intresse när du ska starta eget och bli företagare! Men för att få patentet gäller det ändå att produkten är unik i hela världen. Har du ett svenskt patent kan ingen patentera din uppfinning i till exempel USA. Däremot kan de tillverka och sälja produkten där, om du inte sett till att skaffa ett patent i USA. Med andra ord gäller det att på ett tidigt stadium, helst redan när du startar aktiebolaget, fundera på hur du vill skydda din uppfinning.

Det du kan skydda med patent när ska starta aktiebolag

Patent är till för att skydda uppfinningar och tekniska lösningar när du blir företagare och startar ditt aktiebolag. Observera detta med tekniska lösningar. Det innebär att även metoder, användningar och systemkombinationer går att patentera. Det är idéns utformning och användning du skyddar genom patentet. För att du ska kunna få patent måste uppfinningen uppfylla följande kriterier: kunna tillgodogöras industriellt, vara ny och ha uppfinningshöjd. Att uppfinningen ska kunna tillgodogöras industriellt innebär att den ska ha teknisk karaktär och uppfinningen ska ha en teknisk funktion och på ett tekniskt sätt lösa ett problem, produkten ska vara reproducerbar. Att vara ny innebär att uppfinningen inte får vara känd någon stans i världen innan du lämnat in din patentansökan. Uppfinningshöjd innebär att det ska finnas en väsentlig skillnad mellan din uppfinning och de uppfinningar som är kända sedan tidigare.

Finns det några andra oklarheter för dig när det gäller steget till att jobba för dig själv? Hos starta-aktiebolag.se får du all hjälp för att starta eget och bli företagare.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

starta handelsbolag

Att starta handelsbolag i Sverige som medborgare i EU/EES

starta enskild firma

Starta enskild firma – skydda ditt varumärke