in

Så gör du med bokföring

Alla som har ett företag är skyldiga att bokföra. Skyldigheten gäller oavsett bolagsform och storlek på verksamheten. Därför är det bra om du som ska registrera F-skatt sätter dig in i vad som menas med bokföring, vilken nytta du kan ha av den och hur du gör.

bokföring

Originally posted 2017-10-30 16:00:05.

Vad är bokföring?

Även om du inte själv planerar att sköta din bokföring är det bra om du som ska registrera F-skatt har grundläggande kunskaper om bokföring. När man bokför ordnar och sammanställer man alla affärshändelser i ett företag. En affärshändelse är en in eller utbetalning i företaget. Kvitton och fakturor använder du som underlag för dina affärshändelser. Vanligast är att tillämpa dubbel bokföring och med det menas att ett belopp bokförs på två konton, ett konto för debet och ett konto för kredit. Om du tex betalar företagets hyra blir det en post på ditt konto för bankkonto och en post på ditt konto för kostnader av hyror. Bokföring behöver ske löpande i ett företag. När du har kontanta in eller utbetalning i ett företag måste dessa bokföras senast påföljande dag. Övriga affärshändelser är bra att bokföra så fort som möjligt men senast under påföljande månad. Alla dina bokföringshandlingar måste enligt lag sparas i 7 år och finnas i läsbar form som kan vara antingen digitala eller fysiska. Delarna i ett företags bokföring är:

 • Verifikationer, alltså dina kvitton och fakturor
 • Grund och huvudbok
 • Resultat och balansräkning
 • Årsbokslut eller i vissa fall årsredovisning

Nyttan av bokföring

Du kommer att ha stor nytta av din bokföring. Bokföringen hjälper dig att förstå hur det går för ditt företag och du kommer lätt att kunna plocka fram underlag som:

 • Månadens resultat för ditt företag
 • Jämföra olika månaders resultat
 • Underlag för att analysera ditt resultat på lång sikt och hur resultatet påverkar ditt företag på lång sikt
 • Du ser hur mycket pengar du kan ta ut från ditt företag

Andra intressenter

Förutom att du själv är intresserad av hur det går för ditt företag finns det även andra som är intresserade av ditt företag och hur det sköts. Genom att ha bra ordning på din bokföring kommer det vara lättare för dig att:

 • Redovisa din moms, sociala avgifter och preliminär skatt till Skatteverket
 • Ansöka om ökad kredit eller lån hos din bank
 • Handla på kredit hos en leverantör
 • Ha långsiktiga samarbeten med kunden
 • Ta in en ny delägare eller riskkapital i ditt företag

Bokföringsprogram

Att bokföra blir enklare om du väljer ett bra bokföringsprogram. Det finns flera bokföringsprogram på marknaden att välja mellan. Kolla gärna upp vilken support som erbjuds till de respektive programmen. Det är inte tillåtet att bokföra i kalkylprogram som Excel utan du behöver välja ett program som är anpassat efter gällande lagstiftning.

Vem ska bokföra?

Du kan själv sköta bokföringen i ditt företag eller så kan du välja att ta in professionell hjälp via en redovisningskonsult eller revisionsbyrå. Att bokföra själv blir billigare och du får bra koll på alla affärshändelser i ditt företag. Nackdelen med att bokföra själv är att det tar tid ifrån själva företagandet.

Mer information hittar du på f-skatt.se

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Nyhet! Jan Tullgren höjer standarden inom transportbranchen

Bygg Yrkeskamraten

Intervju med Pawel från Bygg Yrkeskamraten