in

Så får du finansiering vid start av företag

Innan man startar företag gäller det att ha tillräckligt med kapital. Utöver att själv spara ihop till den summa som krävs kan du också ansöka om ett banklån eller riskkapital. Du kan även kontakta en så kallad affärsängel eller söka offentlig finansiering. Det går också att finansiera ett företag med hjälp av crowdfunding online.

finansiering vid start av företag

Originally posted 2017-10-27 11:29:36.

När man ska starta företag är det ofta många kostnader i början. Beroende på vilken verksamhet du tänkt dig behöver du till exempel spara ihop pengar till lokalhyra, personalkostnader och materialinköp. Du som vill starta ett aktiebolag behöver också eget kapital på minst 50 000:-. Det finns flera olika sätt att ordna finansiering vid start av företag.

För att ha störst chans till finansiering bör du starta ett aktiebolag. Besök gärna sidan starta-aktiebolag.se där du kan registrera ditt företag redan idag. När du fyllt i alla uppgifter om företaget kontrolleras de av din personliga handläggare. På så sätt kan du vara säker på att ansökan är korrekt innan den skickas in till berörda myndigheter. Så fort ditt företag registrerats får du ett organisationsnummer, och kan börja söka finansiering på de olika sätt som beskrivs nedan.

Olika metoder för finansiering vid start av företag

Den första tiden när man precis startat ett företag är det allra viktigast att ha sparat kapital. Många utgifter dyker upp i början innan företaget har fått sina första kunder. Om du väljer att starta ett aktiebolag måste du ha ett eget kapital på minst 50 000:-. I annat fall räcker det med att du har råd med alla de initiala kostnaderna för företaget. De som startar företag och inte har sparat ihop till kostnaderna i förväg tar ofta ett banklån. Då måste du presentera din affärsidé för banken, som sedan utifrån den uppskattade risken avgör hur stort lån du kan få.

Om du använder banklån som finansiering vid start av företag görs en amorteringsplan upp där det bestäms hur snabbt du måste betala tillbaka lånet och vilken ränta som gäller. När du tar ett banklån behövs också en säkerhet för lånet. Den kan till exempel bestå av en fastighet eller en borgensman.

Har du en riktigt bra affärsidé kan du också använda dig av riskkapital som finansiering. Då satsar en finansiär pengar i ditt företag för att kunna få en framtida avkastning om företaget går bra. Vanligtvis måste du ha ett aktiebolag för att kunna få finansiering i form av riskkapital. Detta beror på att riskkapitalisten hoppas på att aktierna ska öka värde. Du kan också be en så kallad affärsängel om hjälp med finansiering vid start av företag. Det är en privatperson som kan bidra med både kapital, erfarenhet och kunskap. I gengäld hoppas affärsängeln på en bra avkastning på sin investering.

Offentlig finansiering kan fås av offentliga aktörer som hjälper till med antingen lån eller bidrag. Arbetsförmedlingen, Jordbruksverket och Almi är exempel på sådana aktörer. Sist men inte minst kan du finansiera ditt företag med hjälp av crowdfunding. Det är en metod som ökat i popularitet de senaste åren. Crowdfunding innebär att ett stort antal personer bidrar med mindre summor pengar vid en insamling. Det finns många hemsidor där du själv kan lägga upp information om din affärsidé och hoppas på att någon tycker ditt företag är tillräckligt intressant att investera i.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

starta aktiebolag

Redovisningsvaluta för dig som ska starta aktiebolag

starta handelsbolag

Konsten att hantera uppstarten av handelsbolag