in

RUT-företag rätt val för utrikes födda

I år fyller RUT-avdraget 10 år. Det har skapat många jobb, inte minst bland utrikes födda. Om du kommer från ett annat land och är ny på den svenska arbetsmarknaden har du goda chanser att starta företag inom lokalvård och många andra branscher där RUT gäller.

starta företag

Originally posted 2017-11-05 20:45:34.

I juli 2007 infördes den skattereform som innebar att privat­personer kan ansöka om skattereduktion för hushålls­nära tjänster. RUT-avdrag gäller för rengöring, under­håll, tvätt, städning, fönster­putsning, viss barnpassning och gräsklippning. Skatteverkets utbetalningar för RUT-avdrag har ökat varje år sedan införandet och var redan 2011 upp i 1,8 miljarder kronor. För alla som vill starta företag i branschen har detta varit tacksamt.

Men många av arbets­tillfällena inom lokalvård finns i de regioner där flest personer bor. Det har också varit i dessa områden som ökningen av förvärvs­arbetande varit störst de senaste tio åren sedan 2007, visar en undersökning genomförd av Statistiska centralbyrån (SCB).

RUT-avdraget har varit av stor betydelse för de som har svårt att komma in på arbetsmarknaden i samhället. Däribland finns utrikes födda som har svårt att konkurrera om jobben. De kan tack vare RUT jobba inom lokalvård. Utrikesfödda har ökat i lokalvårds­branschen sedan avdraget infördes. Andelen har gått från 35 procent till 48 procent, mellan 2000 och 2010 enligt SCB. På hela arbets­marknaden ökade andelen utrikesfödda med tre procent­enheter till 13 procent och totalt i Sverige var andelen 15 procent av befolkningen. En otrolig förbättring.

Branschen har dessutom blivit en hit att starta företag inom. Antalet företagare inom lokalvård har ökat med 24 procent sedan RUT‑avdraget infördes 2007. Det kan ses som en mycket stor ökning.

Andelen utrikes­födda var högre bland företagarna än bland samtliga förvärvs­arbetande inom lokalvård. 53 procent av företagarna var utrikes­födda jämfört ­med 48 av samtliga förvärvs­arbetande. Det har varit en ökande andel under hela 2000-talet och bara sedan RUT‑avdraget infördes 2007 har antalet utrikes­födda företagare ökat med mer än 40 procent. Ungefär var fjärde person av dessa nya företagare hade året innan en anställning inom lokalvård som övergick till företagande. Av företagarna var 63 procent utrikes­födda och utrikes­födda kvinnor utgjorde nästan 40 procent av samtliga nya företagare i branschen.

Här får du hjälp att starta företag

Om du är ny på den svenska arbetsmarknaden och känner av den där hopplösheten efter att få ett jobb. Varför då inte starta företag där du har goda chanser att lyckas. Om du vill ha hjälp med att starta upp ditt företag, exempelvis starta ett aktiebolag. Besök då starta-aktiebolag.se så får du all den rådgivning du behöver för att komma igång på bästa möjliga sätt.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Katarina Nilsson Moe om ledarskap, mentorskap och coaching

Inköp från länder utanför EU

Inköp från länder utanför EU