in

Moms när du ska starta företag

När du startar företag måste du veta vilken momssats som gäller för just dina varor eller tjänster. 25 procent, 12 procent, 6 procent och momsfritt. Skillnaden är stor. Men vad gäller i ditt fall?

starta företag

Originally posted 2017-10-24 13:02:13.

I Sverige finns det regler om moms för all försäljning. Det finns olika momssatser. 25 procent, 12 procent, 6 procent och momsfritt. Vilken som gäller avgörs av vilken typ av vara det är du säljer. Men om det inte är det ena så är det andra som gäller när du ska sälja varor eller tjänster. Det är därför viktigt att du som ska starta företag vet vad som gäller i ditt fall.

Nästan alla varor har en momssats på 25 procent. Det gör det således enkelt att komma ihåg vad som gäller. Men det finns undantag. Om du är en företagare som har möjlighet att utnyttja detta i din verksamhet kan det underlätta företagandet mycket genom att du har kunskap om vilken lägre moms som gäller för just dig.

Undantagen då du endast behöver lägga på 12 procent moms är för livsmedel, camping, restaurang-och cateringtjänster, konstverk, rumsuthyrning, hotell m.m. samt reparationer av cyklar, skor, lädervaror, kläder och hushållslinne.

Undantagen då du endast behöver lägga på 6 procent moms är för idrottsverksamhet, inrikes tåg, flyg, buss och taxi, böcker, tidningar, noter och kartor m.m., dans och skådespeleri, musik, museum, entréavgifter till djurparker, konserter och andra föreställningar samt försäljning av vissa rättigheter.

Men det finns också momsfri försäljning. Till denna grupp hör fastighetsuthyrning-eller försäljning, bibliotek, sjukvårdstjänster, tandvård, social omsorg, bank-och finansieringstjänster, försäkringstjänster samt utbildning inom grundskola, gymnasieskola, högskola och universitet.

Olika momssatser i samma varugrupp

Även om det finns reducerade momssatser som avviker från 25 procent så beskattas flera av dessa varor tillsammans med 25 procent moms. Ett sådant exempel är restaurang-och cateringtjänster. Där det bara är delar av denna grupp som omfattas av moms på 12 procent. Spritdrycker, vin och starköl, drinkar där spritdryck ingår och måltider och förfriskningar som ingår i ett konferenssammanhang beskattas fortfarande med 25 procent moms. Det är därför viktigt att veta vad som gäller för just dina varor och tjänster.

Om du tycker det verkar krångligt med moms och hur du ska redovisa detta när du ska starta företag finns det bra hjälp att få. Hjälp för att du ska komma igång och ändå ha självförtroendet på topp. Läs mer på f-skatt.se. Där du hittar mer information om hur du registrerar dig för F-skatt. Du kan börja betala moms i din verksamhet.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

starta aktiebolag

Redovisningsvaluta för dig som ska starta aktiebolag

starta handelsbolag

Konsten att hantera uppstarten av handelsbolag