in

Moms när du ska handla från ett annat EU-land

När du som företagare köper varor som transporteras till Sverige från ett företag i ett annat EU-land ska säljaren i regel inte ta ut någon moms på försäljningen. Det är viktigt att veta när man ska starta företag i någon internationell bransch. Vid dessa inköp ska du då själv redovisa svensk moms på dina inköp i din momsdeklaration. Några av de vanligaste situationerna och de viktigaste sakerna du behöver tänka på när du köper varor från andra EU-länder kan du läsa om här.

köpa varor utan moms

Originally posted 2017-10-29 19:13:48.

För att du ska kunna köpa varor utan moms från företag i andra EU-länder behöver säljaren vara momsregistrerad. Denna registrering måste äga rum i ett annat EU-land än Sverige. Varorna måste också transporteras från ett EU-land till ett annat och du behöver uppge ditt giltiga VAT-nummer till säljaren. VAT-nummer brukar i Sverige kallas momsregistreringsnummer. Det skulle till exempel kunna vara du som i ditt svenska företag ska handla med exempelvis ett tyskt företag och de säljer en vara till dig i Sverige. Varan transporteras från Tyskland till Sverige. Du uppger ditt VAT-nummer till det tyska företaget när ni handlar inom unionen.

Ditt VAT-nummer är giltigt när du är momsregistrerad. Du kan kontrollera om säljaren är momsregistrerad genom att kontrollera att företagets VAT-nummer är giltigt. Du kan kontrollera detta på Europeiska kommissionens hemsida VIES.

När du köpt varor utan moms från ett annat EU-land ska du redovisa svensk moms på inköpet i din momsdeklaration. Men när du köper varor från en momsregistrerad säljare i ett annat EU-land ska du redovisa moms i Sverige. Det är då du själv som ska beräkna den utgående momsen. Det gör du på varuvärdet och sedan redovisar du den i momsdeklarationen. Beroende på vilken momssats som gäller för den vara du köpt ska det vara 25, 12 eller 6 procent i påslag. Du gör klokt i att lära dig vad som vanligtvis gäller i din bransch. För den moms som du själv beräknat har du avdragsrätt enligt de allmänna reglerna för ingående moms. I momsdeklarationen redovisar du varuvärdet och den beräknade utgående momsen. Den ingående momsen redovisar du också.

Moms på inköp från en säljare i ett annat EU-land

Du ska inte beräkna och redovisa någon moms på inköp från en säljare i ett annat EU-land som inte är en beskattningsbar person. Om du säljer den inköpta varan ska du vanligtvis ändå redovisa utgående moms på försäljningen. Som företagare är det bra att känna till att förutsättningarna för att köpa varor utan moms från ett annat EU-land är uppfyllda men säljaren trots detta tagit ut moms i ett annat EU-land, måste du ändå beräkna och redovisa svensk moms i momsdeklarationen enligt ovan. Den svenska momsen beräknar du på varans pris inklusive den utländska momsen. Du har inte avdragsrätt för den utländska momsen som säljaren har tagit ut. För att undvika att du betalar moms i båda länderna behöver du kontakta säljaren som antingen skickar en kreditfaktura på den felaktigt debiterade momsen, eller krediterar den felaktiga fakturan helt och skickar en ny faktura till dig.

Du kan läsa mer på f-skatt.se.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

finansiering

Finansiering i hälsobranschen

Eva Kvapil berättar om hur det är att vara verksam som konstnär