in

Söt Kärlek Vinna WTF NÖRDIG

Behöver jag ett företagskonto till enskild firma?

När man ska starta enskild firma så finns det en hel del saker att tänka på som är mer eller mindre viktiga. Det är dock viktigt att du ganska snart skaffar ett bankkonto som är kopplat till ditt företag. Du vill ju inte missa att kunna ta betalt av dina kunder!

Starta enskild firma

Originally posted 2018-04-13 14:21:12.

Det finns egentligen två val när det gäller bankkonton. Antingen skaffar du ett företagspaket eller så skaffar du ett privatkonto och köper till de tjänster som du behöver för ditt företag. Inget är så klart rätt eller fel, det beror helt enkelt på vad som passar just dig som har enskild firma bäst.

Företagspaket eller…

Vad för slags bankkonto ska man då som egenföretagare välja? De flesta bankerna rekommenderar vad de kallar för företagspaket där bland annat ett företagskonto ingår. Oftast ingår även rådgivning, tillgång till internetbank, minst ett bankkort, e-bokföring, Swish-nummer, tjänstepension, nyhetsbrev och anslutning till ett bankgiro i detta företagspaket.

Paketet har en fast kostnad medan varje enskild tjänst för sig har separerade kostnader. Här gäller det för dig som egenföretagare att räkna på vad som är mest gynnsamt för ditt företag. Behöver du verkligen allt som ingår i paketet? Rådgivning brukar ju vara relativt lätt att få utan extra kostnad av en bra bank. Beroende på bank finns det speciella erbjudanden, starterbjudande och paketlösningar. Kolla upp och jämför alla banker mot varandra. Det kan löna sig!

…privatkonto?

Bankerna vill inte alltid erkänna det, men det går faktiskt lika bra att använda sig av ett privat bankkonto, vilket är en billigare lösning om det är just ett bankkonto man är ute efter. Faktum är att det är väldigt vanligt idag, i synnerhet för mindre, kämpande, ofta nystartade företag som fortfarande måste vända upp och ner på plånboken för att få rörelsen att gå runt.

Om man väljer att öppna ett privatkonto, så bör man dock var medveten om att vissa tjänster kan behövas köpas till, utöver bankkontokostnaderna. Man får inte heller samma möjlighet att skilja på inkomster och utgifter på samma sätt som man får med ett bankgiro. Man får helt enkelt inte lika mycket information om kunden när man väljer privatkonto.

I framtiden kan det också kännas lite krångligt att byta bank om man har allt uppsatt och kunderna har ens nummer inlagda. Om man inte har något bankgironummer måste kunderna vara med på att betala in direkt på ditt konto. Att använda sig av privatkonto kan också vara knepigt rent juridiskt. För aktiebolag rekommenderas inte privatkonto överhuvudtaget. När det kommer till enskild firma och handelsbolag kan det gå bättre, men verksamhetens ekonomi ska likväl redovisas separat. Därför kan det vara enklare och smidigare med två olika konton för verksamheten och för dig som privatperson.

Starta enskild firma

Är du i startgroparna och ska starta enskild firma så är det mycket att tänka på. Vill du ha hjälp eller tips eller kanske någon att bolla idéer med så gå in på www.starta-enskildfirma.se. Här finns det experthjälp att tillgå och svaren på alla dina frågor.

Vad tycker du?

2 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 2

Upvotes: 2

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Fira in våren genom att starta enskild firma

FA-skatt: En av alla skatter i Sverige