in

Dags att deklarera

Har du haft ditt företag ett tag så är du kanske van att deklarera och du vet precis hur du ska göra. Är det dock första gången du deklarerar tillsammans med ditt företag så är det inte längre bara att skriva under och skicka in. Nu måste du faktiskt fylla i lite siffor också. Här kommer lite tips på vad som är bra att tänka på inför deklarationen och hur man kan skatteplanera och göra avdrag.

Originally posted 2018-04-10 10:34:27.

Idag finns det otroligt bra och smidiga bokföringssystem, så troligtvis så har du bokföringen under kontroll och det är alla tiders bra. Nu närmar sig dock dagen för deklaration och då är det bra att bland annat titta på skattereglerna som gäller för just ditt bolag. Du vill så klart göra det så fördelaktigt som möjligt för just ditt bolag.

Skatteplanera

Det som är så bra med att skatteplanera är att du kan lära dig hur man minskar marginalskatten eftersom man kan omfördela denna mellan åren. För år 2017 ligger brytpunkten för att man ska beskattas hårdare på 452 100 kronor. Ligger man under, beskattas man alltså mindre än om man tjänar mer än denna summa. Skulle du ligga över denna summan något år så kan du ta den överskjutande delen och betala skatt för den ett år då du ligger under brytpunkten. Detta är så klart mycket bra att känna till och att utnyttja!

Hur är det då möjligt att skjuta på att betala skatt? Det finns en del olika sätt att gå tillväga på, beroende på vad som passar och vad som är möjligt i ditt företag. Man kan till exempel dela upp inkomsten mellan makar om man är gift. Man kan också sätta av pengar till en periodiseringsfond eller expansionsfond. Man har även rätt att fördela inkomsten på olika år, i enlighet med bestämmelserna om ackumulerad inkomst.

Göra avdrag

Som ny företagare är det kanske allra knepigast att veta vilka avdrag man får göra eller inte. Man vill inte missa något avdrag och man vill inte göra avdrag på något som man inte får göra avdrag på. Är man väldigt osäker så är det bra att ta hjälp. Om du har frågor om din enskilda firma, så finns hjälp att få på www.starta-enskildfirma.se. Det kan vara klokt att ta hjälp av en revisor första året man ska deklarera. Då vet man ju till nästa år vad man ska tänka på.

Det är ofta ganska uppenbart vad man kan dra av och inte på firman. Man får till exempel inte göra avdrag på böter eller parkeringsavgifter. Inte heller på viten eller skattetillägg. För att få göra avdrag måste man kunna bevisa att man använder det man gör avdrag på i firman. Man kan till exempel inte göra avdrag för en bil som man använder privat.

Om man är osäker på om kostnaden är avdragsgill eller inte så kan man lägga till ett öppet yrkande när man deklarerar. Man lämnar då en förklaring på hur man tänker och får sedan ok eller inte ok för denna. Smart, för då vet man ju hur man ska göra nästa år.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Dags att utveckla ditt företag genom finansiering?

Vad du måste veta om bokföring