in

Bokslut när man ska starta aktiebolag

När man ska starta aktiebolag så är det viktigt att man inte bara tänker på nuet utan att man planerar framåt i tiden. Det är viktigt med framförhållning. Alla företag ska till exempel efter varje räkenskapsår avsluta sin löpande bokföring och göra ett bokslut. Detta ger en god överblick över ekonomin.

starta aktiebolag

Originally posted 2017-10-30 12:48:13.

Det är du som sitter i styrelsen i ditt aktiebolag som måste se till att ditt bolag skickar in sin årsredovisning till Bolagsverket varje år och det spelar ingen roll om man bedriver verksamhet eller inte. Årsredovisningen ska in i vilket fall. Denna årsredovisning ska innehålla en förvaltningsberättelse, företagets resultaträkning och balansräkning samt ett fastställelseintyg. Du ska skicka in denna information senast sju månader efter räkenskapsårets slut annars får ditt företag en förseningsavgift och det är ju aldrig trevligt.

Ett räkenskapsår är alltså en period på 12 månader. Oftast följer ett räkenskapsår kalenderåret från 1 januari till 31 december, men om det inte gör det så kallas det brutet räkenskapsår. Ditt aktiebolag tillåts ha ett brutet räkenskapsår och det finns inga fasta perioder för detta. Det enda man måste se till är att räkenskapsåret innefattar 12 hela månader och så måste räkenskapsåret börja med den 1:a och sluta med den sista i en månad, till exempel. 1 juni till 31 maj.

Du kommer snart att märka varför det är så viktigt att upprätta ett bokslut varje år. Det är helt enkelt för att veta hur mycket skatt ditt aktiebolag är skyldig att betala. Samt att se hur du ligger till i företaget. Om du sköter din bokföring som du ska under året så kommer det att bli otroligt mycket lättare när dagen kommer för dig att göra ditt bokslut. Du kommer redan innan du upprättar bokslutet ha en uppfattning om hur ditt företag ligger till. Bokslutet är ju trots allt en sammanställning av din verksamhets affärstransaktioner under året. Man sammanställer dessa genom att göra en resultaträkning och en balansräkning. På detta sätt får man reda på aktiebolagets resultat för året.

Om resultatet är negativt när du ska starta aktiebolag

Har man ett negativt resultat i bokslutet så kanske det kan kännas nedslående. Tänk dock på att många företag inte går med vinst de första åren. Man har kanske dyra maskiner att köpa in, vilket man måste göra för att komma igång med produktionen, eller så kanske man på andra vis måste satsa mycket pengar i början av verksamheten. Det är helt ok och inget att oroa sig för. Ibland måste man satsa för att vinna och det kommer att ta lite tid innan företaget har en chans att komma ikapp. Psykologiskt sätt kan det därför också vara bra med ett bokslut. Man får fram resultatet för året och sedan går man vidare och börjar om på ny kula igen.

Om du ännu inte har registrerat ditt aktiebolag så kan du göra det på starta-aktiebolag.se. Här får du den hjälp du behöver och det finns även råd till dig som ny företagare. Man kan aldrig få för mycket hjälp så här i början. Det är mycket information att ta in.

 

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

bokföring

Så gör du med bokföring