in

Betala fordonsskatt i tid när du ska starta företag

Olika branscher har olika stort behov av fordonsanvändning. Men det finns många yrken där bilen krävs frekvent. Då är det viktigt att veta hur det beskattas.

starta företag

Originally posted 2017-10-28 21:04:18.

I vissa branscher är bilen ett mycket viktigt verktyg. För dig som är verksam i någon av dessa branscher kan det vara bra att veta vilka regler som gäller för dig som ska starta företag när det kommer till att betala skatt. Det påverkar utan tvekan hur det kommer gå för dig att driva ditt företag.

Om du inte visste det så finns det en särskild skatt som kallas fordonsskatt. Det är viktigt för ditt företags ekonomi att du känner till om du ska betala sådan skatt eller inte. Du vänder dig till ansvarig myndighet i dessa frågor. Det är Skatteverket som har detta ansvar. De är beskattningsmyndighet för fordonsskatt. Hos Skatteverket kan du därför också läsa om vem som ska betala fordonsskatt och för vilka fordon. Fordonsskatt betalas med inbetalningskort som skickas ut till skattebetalaren.

Men det är inte Skatteverket som är ansvarig för vägtrafikregistret och det är därför inte Skatteverket som skickar ut de inbetalningskort som skattebetalarna betalar in sin skatt med. Transportstyrelsen ansvarar för vägtrafikregistret och är ansvarig myndighet när det kommer till att skicka ut inbetalningskort för fordonsskatten. De följer också upp betalningen.

Bestämmelserna om fordonsskatt finns i vägtrafikskattelagen, lag med särskilda bestämmelser om fordonsskatt och vägtrafikskatteförordningen. Det är slutsiffran i fordonets registreringsnummer som bestämmer i vilken månad skatten ska betalas. Skatten ska vara bokförd som betald senast den sista dagen i månaden. Det är viktigt att du som är företagare betalar dina skatter. Annars kan det gå illa. För att skatten ska anses vara betald i rätt tid ska skatten finnas bokförd på Transportstyrelsens konto för fordonsskatt senast den sista dagen i månaden.

Här avgörs det hur mycket fordonsskatt du får betala

Om fordonsskatten är högst 3 600 kronor per år betalas skatten en gång per skatteår och om skatten överstiger 3 600 kronor per år betalas den tre gånger per skatteår. Är ett fordon skattepliktigt under endast en del av ett skatteår eller en skatteperiod, ska fordonsskatt betalas för den tid då fordonet är skattepliktigt. Det vill säga endast en del av året. Gäller skatteplikt under en del av en kalendermånad, betalas fordonsskatt för hela månaden. Uppgår skatten till minst 4 800 kronor per år kan den under vissa förutsättningar tas ut per dygn.

Ett skattebeslut med inbetalningskort skickas ut från Transportstyrelsen snarast möjligt. Men om du inte har fått något inbetalningskort ska du anmäla det till Transportstyrelsen senast en vecka innan skatten ska vara betald. Det är mycket viktigt att du som fordonsägare gör detta. Som företagare är det dessutom viktigt för din verksamhet. Du som äger ett fordon måste själv se till att skatten blir betald i tid. Även om du inte har fått något inbetalningskort.

Läs mer på starta-aktiebolag.se

Vad tycker du?

1 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 1

Upvotes percentage: 100.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

starta aktiebolag

Bokföring i aktiebolag

starta företag

Stöd av saluvagnslicens och betala trängselskatt