in

Avdrag för representation i ett företag

Kostnader för representation i ett företag uppkommer ofta vid personalfester eller middagar. Representationen kan vara både intern inom företaget och extern mot potentiella kunder. Men den måste alltid ha samband med verksamheten för att du ska kunna göra moms- och inkomstskatteavdrag. Hur stort avdrag du kan göra beror på vilken typ av representation det gäller.

Avdrag för representation

Originally posted 2017-11-03 08:27:57.

Det är mycket att hålla koll på när man precis har startat ett nytt bolag, inte minst vad som egentligen stämmer när det gäller avdrag för representation i ett företag. Om du har mycket kundkontakt eller vill motivera dina anställda uppkommer ofta kostnader i samband med representation. Det kan till exempel handla om middagar, personalfester eller teaterbesök. Om du har kostnader i samband med representation har du i många fall rätt att göra avdrag för momsen. Då gäller att representationen måste ha ett samband med verksamheten och att företaget är momsregistrerat. Det går också att göra ett inkomstskatteavdrag som består av en fast summa.

Tänk på följande vid avdrag för representation

Kostnaderna för representation i ett företag i form av mat och dryck låter dig göra avdrag för moms på ett underlag upp till 300 kronor per person exklusive moms. Om kostnaderna är högre än 300 kronor exklusive moms kan avdraget beräknas på två sätt. Antingen genom ett schablonavdrag på 46 kronor per person eller genom en proportionering baserat på kostnaden exklusive moms för alkohol respektive mat.

Det går också att få avdrag för moms vid matkostnader på visningar och demonstrationer. Även här är underlaget upp till 300 kronor per person exklusive moms. Vid kringkostnader under en personalfest, teaterbesök eller greenfeeavgifter kan du få avdrag för representation på högst 180 kronor per person exklusive moms.

All representation i ett företag måste på något sätt främja verksamheten för att du ska kunna göra avdrag för momsen. Representationen måste också ha ett nära samband med den verksamhet du bedriver.  Avdragen för moms ska göras regelbundet i företagets momsdeklaration, där man redovisar ingående och utgående moms. Inkomstskatteavdragen ska däremot göras i företagets inkomstdeklaration.

Registrera F-skatt och moms direkt på nätet

Innan du kan börja betala in skatter och avgifter som näringsidkare måste du registrera dig för F-skatt och moms. Detta kan enkelt göras direkt via nätet, till exempel på sidan f-skatt.se. Genom att själv betala in kommunalskatt, inkomstskatt och sociala avgifter blir du mer attraktiv som företagare. Det enda som krävs är en enkel registrering där du fyller i personuppgifter och information om ditt företag. Sedan kontrolleras ditt inskickade formulär av en personlig handläggare innan det skickas vidare till berörda myndigheter. Efter detta kan du också göra en momsregistrering så att du själv kan deklarera moms och därmed ha möjlighet att göra avdrag för representation i ditt företag.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Intervju med konstnären Lena Sandgren Potamianos

starta företag med SA-skatt

Starta företag med SA-skatt