in

Att betala ut lön och ersättning och starta aktiebolag

För att starta eget måste du först bestämma vilken typ av företag du vill driva. Starta aktiebolag är ett bra alternativ och om företaget går bra kanske du vill anställa någon att arbeta för dig och aktiebolaget. Som arbetsgivare har du flera förpliktelsen och uppdrag, här kommer en introduktion till några av dem.

starta aktiebolag

Originally posted 2017-10-24 08:09:54.

Arbetsgivaravgiften och regler kring anställning

När man vill starta aktiebolag eller redan blivit företagare av någon annan sort kan det efter en tid bli dags att anställa någon om företaget går bra. Som arbetsgivare tillkommer mycket ansvar då det är upp till dig att betala ut alla omkostnader och avgifter som krävs för sina anställda. För att läsa mer och att starta aktiebolag och allt arbete som krävs, tips och inspiration kan man gå in på starta-aktiebolag.se. Där kan man läsa all möjlig info som krävs för att starta aktiebolag men gällande just arbetsgivaravgifter kommer information här.

För att du som företagare ska vara skyldig att betala avgifter på ersättning krävs att personen du anställt får mer än 1000 kr i ersättning årligen av dig. Ett annat krav som finns är att personen som är anställd har A-skatt. Det är då den anställdas uppgift att ge dig rätt information kring det. För att räkna ut avgifterna som du är skyldig att betala som arbetsgivare ska du samla ett underlag på alla ersättningar du betalat ut. Sedan sammanställs vilka av dessa ersättningar som är skattepliktiga och hur mycket arbetsgivarutgifter du ska betala. Exempel på ersättningar är lön, olika förmåner samt kostnadsersättningar.

Skatteavdrag på anställdas ersättning

Det har betydelse för skatteavdraget om ersättningen du betalar ut för arbetet som genomförts är mottagarens tillfälliga eller huvudsakliga inkomst. Som företagare och arbetsgivare gör du skatteavdrag på olika sätt beroende på ersättningen och mottagaren. Att starta aktiebolag med anställda innebär där av mer jobb än att starta aktiebolag och driva det självständigt. Men att utöka ger dig ändå mer möjligheter till att växa som bolag.

Som arbetsgivare och företagare kan du göra skatteavdrag på ett antal olika sätt.

  • Följ skattetabellen. I de flesta fallen kommer arbetstagaren ge dig en A-skattsedel som indikerar hur mycket skatt du måste betala för den anställda. Det finns ett nummer på skattsedeln som indikerar vilken skattetabell du ska utgå efter
  • Sidoinkomst. Om den anställda får ersättning i form av en sidoinkomst av dig. Dvs det är inte hens riktiga lön, gäller 30% skatt på ersättningen.
  • Speciella beslut. Ibland kan skatteverket ta speciella beslut. Du kommer då bli underrättat om dessa.

Vad tycker du?

0 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 0

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 0

Downvotes percentage: 0.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

starta enskild firma

Redovisning för dig som ska starta enskild firma

starta företag

Starta företag med riskkapitalister