in ,

Intervju med Alexander Stendahl från FEMA Bil i Göteborg

Alexander berättar om hur det är att utöva handel med begagnade bilar i Sverige

Originally posted 2019-07-15 14:38:59.

Hej Alexander Stendahl från FEMA Bil! Kan du berätta lite om hur du kom på tanken att starta eget, vad var drivkraften bakom det?

Hej! Drivkraften bakom att starta eget? Jo det är ju så att jag gick handels på gymnasiet så det föll sig rätt naturligt att starta en egen verksamhet. Man blev förberedd på att starta en egen företagsamhet så det har varit i rocken länge så att säga! Nu fick jag utrymme att göra det så det var bara att köra igång.

Läser man företagsekonomi och sådant?

Jajjemensan! Man läser både sånt som samhällskunskap och sen så affärskommunikation och företagsekonomi det är en himla massa, allt för att lära sig både det ena och det tredje! Jag gick ju på Hvitfeldtska gymnasiet på handelsprogrammet som jag är väldigt nöjd med, man blev bra förberedd för framtiden.

Har du jobbat med något innan du satte igång med detta?

Ja gud ja! Jag har jobbat på biltema i 5-6 år och sedan jobbade jag en sväng på en bilfirma så ja jag har varit i bilbranschen sedan jag gick ut ur gymnasiet, så jag hade mycket på fötterna redan innan jag startade upp, man bygger ju upp sin kunskap!

Har du byggt upp en kundkrets under de här åren som du kunde ta med dig eller är det helt nya kunder?

Jag skulle väl säga att det är helt nya kunder faktiskt, man har väl tjötat runt lite men hittills har det bara varit nya kunder. Jag annonserar ju på blocket nuförtiden så då blir man kontaktad av både privatpersoner och företagskunder, sen så finns det flera sidor där man kan registrera sig som förmedlar kontakt mellan försäljare och kund för bilhandel. Utöver det så har jag registrerat mig på instagram och länkat med alla man känner och vidaredelat och så va, så man kommer ut i etern liksom!

Vad är målsättningen med ditt företagande, vad siktar du på?

Målsättningen är att det ska vara tryggt och roligt att köpa bil! det är väl själva grundtanken, man ska känna att köper man bil av oss är det tryggt och samtidigt roligt. Jag tänkte väl köra det här i max ett år och sedan gå över till ett AB det är bra mycket mer fördelaktigt.

Vad är det för produkter och tjänster som du erbjuder?

Begagnade personbilar, allt ifrån sportbilar till den största familjebilen du kan tänka dig, stora SUVar och små sportbilar allt sådant har vi! Jag har haft funderingar på att sälja motorcyklar också men har i nuläget inte mc-kort så det blir lite problematiskt!

Har du några speciella finansieringslösningar med dina kunder så att de kan köpa på avbetalning eller något sådant?

Inte i dagsläget! Man måste hållit på ett tag för att få de här dealarna med bankerna. Så just nu är det tyvärr hela summan på en gång. Det minskar givetvis tyvärr också kundgruppen men jag hoppas på att efter ett par månader få ett avtal med Wasa Kredit och Santander och sådana där, och helst vill de att man har ett aktiebolag i det läget också. Men absolut ska vi kunna erbjuda sådana lösningar i framtiden! Det finns däremot lösningar via Blocket t.ex, de använder sig av Lendo och Advisa så där kan kunder gå in och söka ett lån redan innan de köper bilen om de nu behöver det, så det finns ju men det är ju inte via mig.

Varför ska man gå till just dig när man köper en bil?

För att det är väldigt kul att köpa bil av FEMA Bil! Vi är glada och trevliga, framåt och hjälper kund hela vägen. Sedan erbjuder vi ett års garanti via Svensk Bilgaranti för att folk ska kunna känna sig trygga, tryggt och roligt vet du!

Är det endast privatpersoner eller säljer ni till företag också?

Båda två! De som är intresserade hör av sig, jag kontaktar själv personligen både bilhandlare och privatpersoner, man går igenom kontaktlistan så att säga, kundgruppen är jättebred! Så länge det finns några dollar att tjäna så ska man ta det!

Är branschen konjukturkänslig? Märker man av sådant?

Självklart märker man av att folk har blivit något fattigare, att de har en begränsad budget, men man blir ju av med bilarna. Vi har ju bilar i alla prisklasser, det är volvobilar, volkswagenbilar, audibilar, toyotabilar, det är de vanliga bilmärkena som har gått ett par mil och har något år eller två på nacken ungefär, kanske tre fyra år tillochmed.

Är det något märke som är extra populärt än andra?

Volkswagen är fruktansvärt populärt.

På grund utav gott rykte?

Jag tror att folk hellre köper en Volkswagen än en Audi för att om man jämför en Passat eller en A6:a kombi så är Passaten 100.000kr billigare, men man får exakt samma grejer i den, ibland kan man till och med få lite till, det ingår mer i en volkswagen än vad det gör i en Audi. Köper du en Audi måste du lägga till mycket grejer för att få samma tillval som kommer i orginal i Volkswagen. För att inte tala om reparationskostnaderna det är verkligen natt och dag!

Hur kan man ta kontakt med dig?

Man tar kontakt med mig via mejl och telefon än så länge samt via vår hemsida.
Mejladress: info@femabil.se
Telefonnummer: 0704046143

Hur tror du branschen rör sig nu framöver?

Jag tror att det kommer bli ett litet stopp nu mot Juli-Augusti månaderna, folk har semester de har inte tid att hålla på med bilar. Sen efter Augusti tror jag att det tar fart igen, folk vill ha höstanpassade, vinteranpassade bilar, så då rullar det på rätt bra igen. Så har man rätt utbud av bilar September, Oktober så kommer det fortsätta rulla på bra.

Du är inte oroad över någon lågkonjuktur? 

Nej inte på det sättet, grejen är den att kommer lågkonjukturen blir bilarna också billigare och då kan man sälja dem billigare, det är det som är det fina med bilar de följer marknaden.

Hur får du tag på bilarna, importerar du dem? 

Jag kör bara inom Sverige, jag sitter själv på Blocket och gluttar ihjäl mig och så hör jag mig för bland mina kontakter, frågar dem om de har något inne på sitt lager som man kan köpa eller sälja åt dem och så vidare.

Så ni säljer bilar åt kunder också? 

Ja vi tar även förmedlingsuppdrag, har man inte tid eller ork att sälja sin egen bil så kan vi göra jobbet åt kund, vi tar ett fast pris för det på 10.000kr. Orsaken till att vi kör ett fast pris är för att kund slipper fundera på hur mycket pengar en viss procent blir, den vet att slutsumman är 10.000kr.

Kan du berätta om din erfarenhet av att starta bolag med hjälp av Svensk Bolagsförmedling?

Det har gått jättebra verkligen, det har varit väldigt skönt att bara köpa all hjälp man behöver i ett och samma paket, jätteskönt, väldigt behagligt, väldigt bra verkligen!

Om du skulle rådgiva någon som står i begrepp att starta ett nytt företag vad skulle det vara?

Ha kapitalet först, det är inte gratis. Framförallt, starta bara något som du tror på, inte något som bara kanske ger något, man måste tro på det till 100% annars kommer det inte att gå, då står man bara där och tycker att man jobbar ihjäl sig för ingenting.

Vad tycker du?

-1 poäng
Upvote Downvote

Total votes: 1

Upvotes: 0

Upvotes percentage: 0.000000%

Downvotes: 1

Downvotes percentage: 100.000000%

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

starta företag

Starta företag med stöd till start av näringsverksamhet

start av företag

Finansiering vid start av företag